1973. június 13.: A Ford-gyár munkásai sztrájkba lépnek Ausztráliában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1973. június 13-án az ausztráliai Broadmeadowsban működő Ford-gyár több ezer, túlnyomórészt migráns dolgozója beszüntette a munkát, szétverte a gyárat, visszaverte a rendőrség támadásait, és arra kényszerítette a szakszervezetet, hogy támogassa a munkabeszüntetést. Megtorlásképpen a vállalat azzal kezdett fenyegetőzni, hogy Malajziába helyezi át a termelést. A sztrájk ennek ellenére folytatódott – a helyi közösség erőteljes támogatásával. A görög ortodox egyház pénzadománnyal segítette a sztrájkalapot, orvosok ingyenes klinikát nyitottak a sztrájkolók családjainak, az üvegesek pedig megtagadták a zavargások során betört ablakok kijavítását. Tíz héttel később a Ford meghátrált, és elfogadta a munkások legtöbb követelését, egyebek között ígéretet tett a nők felvételére, további munkások felvételére, a termelés lelassítására, a mosdószünetek számának növelésére és a fizetésemelésre.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Iain McIntyre, „1973: Broadmeadows Ford Workers’ Strike”, in Disturbing the Peace: Tales from Australia’s Rebel History (Melbourne: Homebrew Books, 2005), 35–41, https://libcom.org/history/articles/broadmeadows-ford-workers-strike-1972.

Kiemelt kép: A Ford broadmeadowsi üzeme a 70-es években (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)