1381. június 14.: Wat Tyler parasztserege elfoglalja a londoni Towert

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1381. június 14-én az angliai parasztfelkelés során Wat Tyler 50–100 ezer fős lázadó serege elfoglalta a London Bridge-et és a londoni Towert, ahol megölték Simon Sudbury érseket és lordkancellárt, valamint Sir Robert Hales lordfőkincstárnokot.

A felkelés májusban tört ki, tiltakozásul az összes tizenötödik életévét betöltött személyre kivetett fejadó bevezetése ellen, amely súlyosbította a munkások és a szegények gazdasági nehézségeit. Sokakat felbőszített az adóellenőrök brutalitása is, akik a szeméremszőrzet megmérésével állapították meg az emberek életkorát; ezt államilag jóváhagyott szexuális erőszaknak tekintették, különösen a lányok és nők esetében. A felkelés hamarosan mélyreható és kifinomult társadalmi mozgalommá fejlődött, amely a feudális társadalom radikális megváltoztatását követelte, és amely a Tower bevételében csúcsosodott ki.

Június 15-én Wat Tyler egy II. Richárd királlyal folytatott tárgyaláson vett részt, ahol meggyilkolták. Gyenge helyzetét felismerve II. Richárd ígéretet tett a lázadóknak, hogy sok követelésüket végrehajtja, egyebek mellett eltörli a fejadót, sőt még a robotot és a jobbágyság intézményét is. A fejadót valóban eltörölte, ám miután a felkelők szétszéledtek, már nem jelentettek fenyegetést, így a király az összes többi ígéretét visszavonta, és 1500 lázadót felakasztatott. Mindez brutális, de fontos tanulsággal szolgált: soha nem szabad megbízni a hatalmasok ígéreteiben.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Sylvia Federico, „The Imaginary Society: Women in 1381”, Journal of British Studies 40, no. 2 (2001): 159–83;
Ben Johnson, „Wat Tyler and the Peasants Revolt”, Historic UK;
Szerkesztők, „Peasants Revolt”, Encyclopaedia Britannica, https://www.britannica.com/event/Peasants-Revolt;
Paul Foot, „»This Bright Day of Summer«: The Peasants’ Revolt of 1381”, Marxist Internet Archive, 1981. június;
Szerkesztők, „Wat Tyler”, Encyclopaedia Britannica.

Kiemelt kép: A lordkancellár és a lordfőkincstárnok megölése, illusztráció (Megjelent 1470 körül a Chroniques de France et d’Angleterre 2. kötetében)