1990. június 15.: A Century City-i csata

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1990. június 15-én zajlott le a Century City-i csata, amikor a Szolgáltatási Alkalmazottak Nemzetközi Szakszervezete (Service Employees International Union, SEIU) által az ISS (International Service System) takarítóvállalat ellen szervezett békés tüntetésen a Los Angeles-i rendőrség a mintegy ötszáz résztvevőre – takarítókra és támogatóikra – támadt. Az esemény közfelháborodást váltott ki, ami egyrészt a dolgozók szakszervezetének elismerését eredményezte, másrészt elvezetett az évente június 15-én megrendezésre kerülő „Igazságot a takarítóknak” nap (Justice for Janitors Day) létrehozásához.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
Jono Shaffer és Stephen Lerner, „25 Years Later: Lessons from the Organizers of Justice for Janitors”, TalkPoverty, 2015. június 16., https://tinyurl.com/y95no2fz.

Kiemelt kép: Rendőrök támadnak a békés tüntetőkre (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)