1919. június 21.: Véres szombatba torkollik a winnipegi általános sztrájk

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1919. június 21-én került sort a véres szombatra Kanada leghíresebb általános sztrájkja – a winnipegi általános sztrájk – során. Amikor harmincezer sztrájkoló gyűlt össze tüntetni, a winnipegi polgármester felolvasta a zavargási törvényt, hogy elriassza a sztrájkolókat, a lovasrendőrség pedig rárontott a tömegre: husángokkal ütötték az embereket, és tüzet nyitottak rájuk. Az erőszakos támadásban két sztrájkoló vesztette életét. Mike Sokowolskit szíven lőtték, Mike Schezerbanowicz-ot pedig lábon; elüszkösödött sebe nem sokkal később végzett vele. További mintegy negyvenöt tüntető sebesült meg, és sokakat letartóztattak. Négy kelet-európai bevándorlót is begyűjtöttek, akik közül kettőt ki is toloncoltak. A nap végére Winnipeg gyakorlatilag katonai megszállás alá került. Később a rendőrség bezáratta a sztrájkolók lapját, a Western Labour Newst, a szerkesztőket pedig letartóztatta a véres szombatról írt kommentárjaikért. Az elnyomás végül megtörte a sztrájkot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„Fighting the Good Fight: Winnipeg General Strike of 1919”, Canadian Public Health Association.

Kiemelt kép: Lovasrendőrök rohamozzák meg a sztrájkolókat Winnipegben 1919. június 21-én (Wikimedia Commons)