1976. június 24: Tiltakozások Lengyelországban az élelmiszerárak emelése ellen

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1976. június 24-én a lengyel kormány az alapvető élelmiszerek árának hatalmas emelkedését jelentette be. Válaszként országszerte sztrájkok, nyilvános tiltakozások, zavargások kezdődtek. Radomban a tüntetők felgyújtották a Kommunista Párt székházát, barikádokat emeltek, és összecsaptak a rendőrséggel; ennek során hetvenöt rendőr sérült meg. A tervezett áremeléseket huszonnégy órán belül visszavonták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Nick Palazzo, „Polish Workers Strike, Stop Price Increases, 1976”, Global Nonviolent Action Database, 2013. február 24.;
Radio Free Europe, „Poznan 1956 and Radom 1976”, libcom.org, https://libcom.org/library/poznan-1956-radom-1976.

Kiemelt kép: A rendőrség vízágyúval oszlatja a tömeget Radomban a Kommunista Párt felgyújtott székháza előtt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)