1878. június 25.: Kanak lázadás Új-Kaledóniában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1878. június 25-én tört ki a kanak lázadás Új-Kaledóniában, amikor az őslakos melanéz harcosok négy francia gyarmati rendőrrel és a legtöbb európai telepessel végeztek a La Foa régióban. Ahogy a támadások elharapóztak és tovaterjedtek, a francia hadsereg agresszív fellépéssel igyekezett leverni a lázadást. Ez decemberre sikerült is, miután a kanak lakosság 5 százalékát megölték, számos törzsfőnököt tárgyalás nélkül kivégeztek, és számos törzset más szigetekre deportáltak. A gyarmatosító projekt azonban majd’ húsz évre megakadt.

Az anarchista Louise Michel, akit a párizsi kommün több ezer más deportáltjával együtt Új-Kaledóniában börtönöztek be, egyike volt annak a néhány fehérnek, akik támogatták a felkelést. Michel két melanéz harcosnak adta a párizsi felkelésből származó híres piros sálját.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„1878: The Great Kanak Rebellion”, Découvrir la Nouvelle-Calédonie;
„The Rebel France Could Not Crush”, The Guardian, 2017. április 25.

Kiemelt kép: Kanak harcosok a fegyvereikkel, 1880 körül (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)