2012. július 1.: Tiltakozás a tervezett rézgyár ellen a kínai Sifangban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 2012. július 1-jén több ezren vett részt a kínai Sifangban azokon a – gyakran erőszakba torkolló – tüntetéseken, amelyeken a környezeti és egészségi problémáktól tartó lakosok a tervezett rézgyár megépítése ellen tiltakoztak. A lakosok megrohamozták a kormányzati épületeket, ablakokat törtek be, járműveket rongáltak meg, és a rendőrökre támadtak. A tiltakozás július 3-án ért véget, amikor a kormány bejelentette, hogy leállította a rézgyár építését, és a letartóztatottak túlnyomó többségét szabadon engedte.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Adam Ford, „Huge Protests Force Chinese Government Retreat Over Pollution”, Commune;
Tania Branigan, „Anti-Pollution Protesters Halt Construction of Copper Plant in China”, The Guardian, 2012. július 3.

Kiemelt kép: Tüntetők a rendőrsorfal előtt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)