1902. július 2.: Véget ér a Fülöp-szigeteki–amerikai háború

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1902. július 2-án hivatalosan véget ért a Fülöp-szigeteki–amerikai háború, az Egyesült Államok győzelmével. Az USA negyedmillió civil életét követelő, kegyetlen hadjáratot követően vette át az ellenőrzést a frissen függetlenné vált köztársaság felett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Stephen Kinzer, „The US Conquest of the Philippines, 1898–1902”, libcom.org, https://libcom.org/history/us-conquest-philippines-1898-1902;
„Philippine-American War”, Newspapers.com.

Kiemelt kép: „Végeredményben a Fülöp-szigetek csak ugródeszka Kína felé” – Emil Flohri rajza a Judge c. újság 1900. március 21-i számából (Wikipedia Commons)