1988. július 3.: Az Iran Air 655-ös járatának lelövése

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1988. július 3-án az Egyesült Államok Haditengerészete lelőtte az Iran Air 655-ös járatát. A polgári utasszállító repülőgép fedélzetén tartózkodó 290 személyből senki sem élte túl a szerencsétlenséget. Az áldozatok között 66 gyermek volt, valamint egy tizenhat fős család, akik egy esküvőre tartottak Dubajba. Az incidens az Irak–iráni háború idején történt, amelyet az Egyesült Államok támogatását élvező Szaddám Huszein indított. Az incidens során hibát hibára halmoztak, például a USS Vincennes fedélzetén a rakéta kilövéséért felelős tengerésztiszt huszonháromszor rossz gombot nyomott meg, mielőtt végül sikerült volna kilőnie a rakétát. Az USA hadereje ezután azt állította, hogy a Vincennes egy Irán által megtámadott kereskedelmi hajó védelmére sietett, amikor egy kereskedelmi légi folyosón kívül haladó repülőgép „támadó módban” a hajó felé kezdett ereszkedni – ez az állítás azonban utóbb minden tekintetben hamisnak bizonyult. Az USA hadereje azt is megpróbálta elhitetni, hogy a hajó nemzetközi vizeken tartózkodott – sőt, a haditengerészet tisztjei odáig mentek, hogy még egy iráni szigetet is töröltek a Kongresszusnak bemutatott térképről. Valójában azonban a hajó iráni vizeken tartózkodott, egyértelműen megsértve a nemzetközi jogot. Az egyesült államokbeli média a hivatalos álláspontot támogatta, a The New York Times például arról értekezett, hogyan oszlik meg a felelősség Mohszen Rezaian pilóta és Irán között.

Az esetet követően a Vincennes tisztjeit és legénységét otthon hősként fogadták és kitüntették: harci cselekményekért járó szalagokat kaptak, egyikük pedig érdemérmet a „hősies helytállásért”, amiért „gyorsan és pontosan végrehajtotta a tüzelési eljárást”. A kapitány később megkapta a Legion of Merit kitüntetést a „parancsnokként tanúsított kivételesen érdemdús magatartásáért”. Az incidenst követően rengeteg lakossági adomány érkezett a USS Vincennes tiszteletére emelendő emlékmű megépítésére. Az emlékművet a rákövetkező évben fel is avatták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„The Forgotten Story of Iran Air flight 655”, The Washington Post, 2013. október 16.;
Soapy, „A Look at Lockerbie: Iran Flight 655”, libcom.org, https://libcom.org/blog/road-lockerbie-iran-flight-655-10012016.

Kiemelt kép: Néhány áldozat (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)