1888. július 5.: Sztrájk a Bryant & May gyufagyárban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1888. július 5-én a kelet-londoni Bryant & May gyufagyárban dolgozó ezernégyszáz nő és lány szüntette be a munkát, szolidárisan kiállva az egyik dolgozó mellett, akit azért bocsátottak el, mert bírálta az üzemben uralkodó szörnyű körülményeket. A vezetőség gyorsan felajánlotta, hogy visszaveszi a munkást, de a sztrájkolók mindaddig nem voltak hajlandók ismét munkába állni, amíg a vezetőség bele nem egyezett egy sor más engedménybe, köztük a tisztességtelen bérlevonások megszüntetésébe.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Strike of Bryant and May’s Match Girls”, Reynolds Newspaper, 1888. július 8.;
John Simkin, „The 1888 London Matchgirls Strike”, https://spartacus-educational.com/TUmatchgirls.htm.

Kiemelt kép: A Bryant & May sztrájkbizottsága, Herbert Burrows és Annie Besant helyi aktivistákkal (hátul középen) (Wikimedia Commons)