1912. július 7: A grabow-i mészárlás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1912. július 7-én zajlott le a grabow-i mészárlás Louisianában, amelyben négyen meghaltak és ötvenen megsebesültek. A Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezet részeként működő Faipari Munkások Testvériségének (Brotherhood of Timber Workers, BTW) sztrájkja során több tucat faipari munkás tüntetett a Galloway család tulajdonában álló grabow-i üzem előtt. Amikor A. L. Emerson szakszervezeti szervező kezdett beszélni, egy férfi lépett ki az irodából, és rálőtt; a golyó Emerson kalapjának karimáját vitte le. Az ezt követő tizenöt perces lövöldözésben mintegy háromszáz lövés dördült.

Egyetlen vezető ellen sem emeltek vádat, ugyanakkor a legtöbb sztrájkolót letartóztatták, és súlyos vádakkal – köztük zavargás és gyilkosság vádjával – bíróság elé állították. Végül az összes munkást felmentették, ami komoly győzelem volt a szakszervezet számára. A szakszervezet egyik fegyveres tagját, Charles „Leather Britches” Smith-t néhány hónappal később önbíráskodók gyilkolták meg.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Site of Grabow Riot/Beauregard Regional Airport”, Clio;
„July 7, 2012: 1912 Grabow Riot Centennial Observation”, Friends of DeRidder Army Air Base;
W.T. Block, „»Leather Britches« Smith and the Grabow Riot”, Calcasieu Parish.

Kiemelt kép: A grabow-i zavargások nyomán börtönbe zárt munkások (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)