1959. július 9.: Zavargások az izraeli Haifában

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1959. július 9-én zavargások robbantak ki a Wadi Salib negyedben az izraeli Haifában, miután a rendőrök meglőtték és súlyosan megsebesítették Yaakov Elkarif mizrahi zsidó bevándorlót. Az eredetileg jómódú palesztin negyed nagy részét az izraeli kormány 1949-ben leromboltatta, és az arab lakosság túlnyomó többsége kénytelen volt elmenekülni. Az elhanyagolt és túlzsúfolt otthonokba észak-afrikai és közel-keleti származású szegény zsidó embereket költöztettek; azt mondták nekik, hogy csak ideiglenesen, amíg át nem költöztetik őket máshová, erre azonban sosem került sor. Az askenázi zsidó intézmények, amelyek alacsonyabb rendűeknek tekintették az új lakókat, nem foglalkoztak velük: nem léptek fel sem a szegénység, sem az elharapódzó bűnözés ellen. Július 10-én, Elkarif megsebesítésének másnapján az évek óta fortyogó harag robbanásszerűen felszínre tört. A helyi lakosok a rendőrőrs előtt tüntettek, majd összecsaptak a rendőrökkel, autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki. Harmadnap zavargások törtek ki más, jelentős észak-afrikai populációval rendelkező városokban, többek között Tiberiasban is. A tiltakozások egyik szervezőjét, David Ben-Harousht később bebörtönözték.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Asher Schechter, „Wadi Salib Riots”, Ha’aretz, 2013. június 16.;
William Parry, „Palestinian Homes Abandoned in Nakba Attest to History of Haifa’s Wadi Salib Neighborhood”, Washington Report on Middle East Affairs, 2016. január–február, 28–29.

Kiemelt kép: Tiltakozás a Wadi Salib negyedben 1959. június 9-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)