1985. július 10.: A francia hírszerzés felrobbantja a Greenpeace hajóját

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1985. július 10-én a francia hírszerzés Aotearoán/Új-Zélandon, az aucklandi kikötőben felrobbantotta a Greenpeace Rainbow Warrior nevű hajóját. A robbanásban Fernando Pereira fényképész életét vesztette. A hajó a francia nukleáris tesztek elleni tiltakozásra indult volna. Franciaország kezdetben tagadta felelősségét, de az új-zélandi rendőrség gyilkosság vádjával letartóztatott két ügynököt. Végül emberölésért tíz év börtönre ítélték őket, de a francia kormány két évvel később kiharcolta a szabadulásukat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:
„The Bombing of the Rainbow Warrior”, Greenpeace International.

Kiemelt kép: A Rainbow Warrior az aucklandi kikötőben a robbantás után (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)