A munkásosztály története

Ébredj már, mint oroszlánok
roppant hada, rázd le láncod,
mint a harmatot, amely
az alvókat lepi el –
túlerődnek győzni kell!

Percy Bysshe Shelley: A zűrzavar farsangja
fordította: Eörsi István

 

Történelem alunézetben, évfordulós rövidhírek formájában – sztrájkokról, bojkottokról, polgári engedetlenségi és szabotázsakciókról, zavargásokról, zendülésekről, fegyveres felkelésekről, forradalmakról. A Working Class History (WCH) hosszú évek óta ismerteti meg olvasóit az elnyomás, a kizsákmányolás ellen világszerte folyó küzdelmek megannyi epizódjával. És erre nagy szükség van, hiszen oktatási rendszerünkben távolról sem tükröződik, mekkora hatással voltak történelmünkre a mindennapi emberek e mozgalmai.

Holott, ahogy Louise Michel fogalmazott:

A tanítóknak – a civilizáció e láthatatlan katonáinak – az a feladata, hogy a nép kezébe adják a lázadás szellemi eszközeit.

A munkásosztály története – a Working Class History magyar változata – ilyen szellemi eszközt kíván nyújtani. Amely megmutatja, hogy a történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai.

A munkásosztály története a Mérce új társoldalaként jelenik meg, emellett a Facebookon és az Instagramon is követhető.

 

Címlapkép: Chilei munkások általános sztrájkkal tiltakoznak Augusto Pinochet diktatúrája ellen 1986. július 2-án (A fotót rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)