1971. szeptember 13.: Az atticai börtönbeli mészárlás

Ezen a napon, 1971. szeptember 13-án eltiporták a szeptember 9-én kezdődött atticai börtönlázadást. Az elborzasztó körülmények között élő foglyok a rasszhatárokon átívelő összefogással átvették a börtön irányítását, és jobb bánásmódot követeltek. A hatóságokkal folytatott tárgyalások megszakadtak, és amikor a kétségbeesett rabok megfenyegették sértetlen túszaikat, Nelson Rockefeller kormányzó (a képtelenül gazdag Rockefeller család tagja) elrendelte a börtön visszafoglalását. A New York állami rendőrség könnygázgránátokat dobott a börtönudvarra, majd sörétes puskákkal, valamint a Genfi Egyezmény által tiltott lőszerrel töltött személyes lőfegyverekkel két percen át megállás nélkül tüzelt a füstbe. Sok túsz és rab megsebesült; a rabok többsége nem tanúsított ellenállást, csak botladozott és fuldokolt a füstben. Mire a rendőrök visszafoglalták a létesítményt, huszonkilenc rab és kilenc túsz halt meg. Sokan hallották, amint a mészárlást ünneplő rendőrök a „fehér hatalmat” éltetik. Az elnyomás ellenére a lázadás hulláma söpört végig az Egyesült Államok börtönein.

 

Címlapkép: Az atticai börtön a mészárlás után (A fotót rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)

Forrás:
„1971: The Attica Prison Uprising”, libcom.org, 2006. szeptember 10., https://libcom.org/history/1971-the-attica-prison-uprising;
Larry Getlen, „The True Story of the Attica Prison Riot”, New York Post, 2016. augusztus 20., https://nypost.com/2016/08/20/the-true-story-of-the-attica-prison-riot.