1919. szeptember 30.: Az elaine-i mészárlás

Ezen a napon, 1919. szeptember 30-án zajlott le Arkansasban az elaine-i mészárlás – az USA történelmének egyik legsúlyosabb rasszista incidense. Úgy száz fekete munkás – túlnyomórészt a fehér ültetvényesek alkalmazásában álló részes arató – vett részt a Progresszív Farmerek és Háztartások Amerikai Szakszervezete (Progressive Farmers and Household Union of America, PFHUA) gyűlésén, hogy megpróbáljanak szerveződni, és jobb béreket kikényszeríteni. A szakszervezet fegyveres őröket állított a templom elé, ahol a gyűlés zajlott, hogy védje a támadásoktól.

Az incidens pontos kiváltó oka vitatott, de lövöldözés tört ki, amelyben egy fehér seriffhelyettes megsebesült, egy fehér vasúti biztonsági tiszt pedig meghalt. Ezután mintegy ezer fegyveres fehér rasszista csapott le a városra, és gyilkolni kezdte a feketéket, miközben a szövetségi csapatok több száz afrikai amerikai embert zártak rögtönzött börtönökbe, és sokukat megkínozták. Mindaddig bezárva maradtak, amíg ki nem hallgatták őket fehér munkaadóik – akiknek ezután módjában állt szabadon engedni őket.

A hatóságok teljes mértékben tagadták, hogy bármiféle mészárlás történt volna, ehelyett 122 afrikai amerikai ellen emeltek vádat különböző bűncselekmények miatt. Tizenkét embert gyors eljárásban villamosszék általi halálra ítéltek. Ezt az ítéletet később fellebbezés nyomán mérsékelték, de hetvenhét fekete embernek végül börtönbüntetést kellett letöltenie – többeknek igen hosszút.

A megölt afrikai amerikaiak pontos száma nem ismert, de száz és több száz közé tehető. A mészárlás fehér elkövetői közül senkit sem vádoltak meg bűncselekménnyel – annak ellenére, hogy többen elismerték: részt vettek kínzásokban.

 

Forrás:
Nan Elizabeth Woodruff, „The Forgotten History of America’s Worst Racial Massacre”, The New York Times, 2019. szeptember 30.;
„Elaine Massacre of 1919”, Encyclopedia of Arkansas, frissítve 2019. május 11-én

Kiemelt kép: A rasszista fehér csőcselék (A fotót rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)