1935. október 1.: Antonio Soberanis Gómez beszéde Belize-ben

Ezen a napon, 1935. október 1-jén Antonio Soberanis Gómez, borbély és munkásszervező a belizei Corozalban tartott nyilvános gyűlésen mondott beszédet, mire a brit gyarmati hatóságok, „lázító nyelvezet” használatáért, bíróság elé állították. Soberanis kulcsszerepet játszott a munkanélküliek szervezésében, valamint a rakodómunkások és vasutasok közelmúltbeli sztrájkjaiban.

Hogy elkerüljék a „fekete kontra fehér ügy” látszatát, a kormányzó fekete bírót nevezett ki az ügy tárgyalására, ugyanakkor kifejezte kívánságát, hogy Soberanist „jó hosszú időre zárják be”.

A pert országos érdeklődés kísérte. A munkások pénzadományokkal járultak hozzá a vádlott védelmi költségeinek fedezéséhez, miközben a hatóságok minden nyilvános gyűlést betiltottak. Végül Soberanist felmentették, és mindössze nyolcvanöt dolláros bírságot kapott „sértő szavak használatáért”.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Richard Hart, Labour Rebellions of the 1930s in the British Caribbean Region Colonies (London: Socialist History Society, 2002).

Kiemelt kép: Antonio Soberanis Gómez (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)