1972. október 11.: Csikánó aktivisták épületet foglalnak Seattle-ben

Ezen a napon, 1972. október 11-én csikánó (mexikói amerikai) aktivisták foglalták el a seattle-i Beacon Hill Általános Iskola elhagyatott épületegyüttesét, és El Centro de la Raza (Rasszközpont) / Center for People of All Races (Az Összes Rasszhoz Tartozó Emberek Központja) néven csikánó/latinó polgárjogi közösségi szervezetet alapítottak, amely mindmáig létezik.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
David Wilma, „Chicano Activists Occupy Abandoned School in Seattle, Which Will Become El Centro, on October 11, 1972”, History Link, 2000. augusztus 2.;
„El Centro de la Raza: News Coverage”, Seattle Civil Rights & Labor History Project;
Madeline Ostrander és Valerie Schloredt, „1972–74: Native Activists Fight for Their Rights to Fish”, Seattle Met, 2017. november 21.

Kiemelt kép: A Beacon Hill Általános Iskola elfoglalása (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)