1925. október 12.: Lakbérsztrájk Panamában

Ezen a napon, 1925. október 12-én a Panamában folyó tömeges lakbér- és munkássztrájk során a rendőrség megölt két szervezőt, Rodolfo Chiari elnök pedig az USA csapatainak segítségét kérte a lázadás leveréséhez. Másnap három gyalogos zászlóalj és egy géppuskás üteg érkezett, akik átvették az ellenőrzést Panamavárosban. Betiltottak minden öt főnél népesebb összejövetelt, és letartóztattak minden sztrájkolót, aki gyülekezni próbált.

A panamavárosi bérlők elkezdték visszatartani a bérleti díjak kifizetését, hogy így tiltakozzanak a növekvő lakbérek és az egészségtelen körülmények ellen. A rendőrség erőszakos elnyomással lépett fel a bérlőkkel szemben: többeket megölt, több tucatot megsebesített, sokakat pedig letartóztatott és kitoloncolt. A sztrájk átterjedt Colón városára, és a munkások általános sztrájkot indítottak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: J.A. Zumoff, „The 1925 Tenants’ Strike in Panama: West Indians, the Left, and the Labor Movement”, The Americas 74, no. 4 (2017. október): 513–54;
Juan Manuel Pérez, „Panama Tenants Revolt”, Encyclopedia.com

Kiemelt kép: Panamaváros főutcája a lázadás idején, 1925 októberében (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)