I.e. 1157. október 13.: Sztrájkba lépnek III. Ramszesz fáraó építőmunkásai

Ezen a napon, I.e. 1157-ben, október 13-án zajlott le a legkorábbi feljegyzett sztrájk – legalábbis a feljegyzett dátumnak a legnagyobb valószínűséggel ez felel meg mai naptárunkban. A vitáról a ma Dejr el-Medina néven ismert ókori egyiptomi településen készült papirusz számolt be.

A III. Ramszesz fáraó alkalmazásában álló, szakképzett építőmunkások csoportjai beszüntették a munkát, miután az élelmiszerben és egyéb javakban kifizetendő bérüket tizennyolc nappal a fizetésnapot követően sem kapták meg. A munkások azt kiabálták, hogy éhesek, és leültek egy templom mellé. A tisztviselők péksüteményeket adtak nekik, így a munkások hazamentek, de másnap ismét tiltakoztak, és a thébai központi gabonaraktárban követelték a fizetésüket. Végül megkapták az elmaradt fizetésüket – ám több alkalommal előfordult, hogy a munkásoknak sztrájkba kellett lépniük, hogy megkapják, ami jár nekik.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Joshua J. Mark, „The First Labor Strike in History”, Ancient History Encyclopedia, 2017. július 4.;
William F. Edgerton, „The Strikes in Ramses III’s Twenty-Ninth Year”, Journal of Near Eastern Studies 10, no. 3 (1951), 137–45;
The Little Egyptologist tumblr, 2019. november 14., https://tinyurl.com/y9zozbjt

Kiemelt kép: Dejr el-Medina (Steve F-E-Cameron, Wikimedia Commons)