1977. október 14.: Tortával akasztják meg Anita Bryant „melegellenes keresztes hadjáratát”

Ezen a napon, 1977. október 14-én Tom Higgins melegjogi aktivista tortát nyomott szét a „melegellenes keresztes hadjáratot” hirdető Anita Bryant arcán. Bryant – aki akkorra már ismert énekes volt – vezette a Mentsük Meg Gyermekeinket (Save Our Children) nevű homofób kampánycsoportot, amelynek sikerült eltörölnie az LMBT+ emberek jogi védelmét a floridai Dade megyében. Bryant a homoszexualitással való szembenállását e szavakkal nyilvánította ki: „Olyan keresztes hadjáratot fogok vezetni a megállításáért, amilyet még nem látott ez az ország.” Miután Higgins az arcába nyomta a tortát, Bryant sírva fakadt és imádkozni kezdett.

Bryant a floridai narancslé nagykövete is volt – amellyel szemben tömeges bojkottkampányt indítottak. A melegbárokban vodkanarancs helyett „Anita Bryant koktélt” kezdtek árulni: a vodkához narancslé helyett almalét öntöttek, a koktélból befolyt nyereséget pedig felajánlották a kampány javára. Bryant jövedelmező szerződését a Florida Citrus Commission ezután nem újította meg. Miután házassága felbomlott, egyes keresztény fundamentalisták, akik nem hagyták jóvá a válást, kiközösítették.

Idővel Bryant homofób nézetei enyhültek: „inkább azt mondanám, élni és élni hagyni”, fogalmazott. 1998-ban Dade megye újra bevezette az LMBT+ emberek jogi védelmét, és a keresztény csoportok sikertelenül próbálkoztak ennek visszavonatásával.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Anita Bryant’s Pie to the Face” (videó), NBC Universal Archives, 2014. június 9., [a felvétel 1977. október 14-én készült], https://www.youtube.com/watch?v=5tHGmSh7f-0;
Cliff Jahr, „Anita Bryant’s Startling Reversal”, Ladies’ Home Journal, 1980. december, 60–68;
Tyler Ward, „Florida Gay Rights Activists Boycott Orange Juice, 1977–80”, Global Nonviolent Action Database

Kiemelt kép: Tom Higgins melegjogi aktivista tortát nyom szét Anita Bryant arcán (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)