1968. október 16.: Black Power tisztelgés a mexikóvárosi olimpián

Ezen a napon, 1968. október 16-án a mexikóvárosi olimpián arany- és bronzérmet nyert Tommie Smith és John Carlos afrikai amerikai rövidtávfutók az USA himnuszának lejátszása közben kesztyűs kezüket a Black Power (Fekete Hatalom) mozgalom tisztelgésével ökölbe zárva a magasba emelték. Smith később így magyarázta kiállását: „Kezemen fekete kesztyű volt, amely a társadalmi hatalmat, a feketék hatalmát jelképezte; lábamon zokni, cipő nélkül, a szegénység jeleként; nyakamon fekete sál, amely a lincseléseket szimbolizálta, az akasztásokat, amelyeket a fekete emberek elszenvedtek az ország építése közben.”

A tiltakozást követően az amerikai sporttársadalom nagy része mindkettőjüket kiközösítette. Bár a Time magazin az eseményről készült fényképét ma már minden idők legikonikusabb fotójának tartja, a magazin egyik korabeli cikke ezt írta: „»Gyorsabban, magasabbra, erősebben!« – így hangzik az olimpiai játékok mottója. Ám a múlt héten, Mexikóvárosban lezajlott jelenetre jobban illik az, hogy »Dühösebben, komiszabban, ocsmányabban!«” Hazatérve Smitht és Carlost sokan szidalmazták, családtagjaik pedig halálos fenyegetéseket is kaptak.

Peter Norman ausztrál sportoló – a dobogón álló harmadik személy – is szolidaritást vállalt a tiltakozással: az ausztrál kormány „Fehér Ausztrália” politikája elleni tiltakozásul „Olympic Project for Human Rights” (Olimpiai projekt az emberi jogokért) feliratú kitűzőt viselt. Országa olimpiai bizottsága őt is elmarasztalta, és a következő olimpiai játékokra nem választották be a keretbe – bár mindmáig vitatott kérdés, hogy ez mexikói kiállásának volt-e a következménye. Amikor Norman 2006-ban váratlanul meghalt, Smith és Carlos segítettek vinni a koporsóját, és gyászbeszédet mondtak a temetésén.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Tommie Smith, Silent Gesture (Philadelphia: Temple University Press, 2007);
Andrew Webster, „Finally, the Real Story about Peter Norman and the Black Power Salute”, Sydney Morning Herald, 2018. október 20.;
James Montague, „The Third Man: The Forgotten Black Power Hero”, CNN, 2012. április 25.

Kiemelt kép: Balról jobbra: Peter Norman, Tommie Smith és John Carlos (Angelo Cozzi fotója, Wikimedia Commons)