1931. október 18.: Fasizmusellenes sztrájk Braunschweigben

Ezen a napon, 1931. október 18-án német munkások léptek sztrájkba Braunschweigben, hogy így mutassák ki szembenállásukat a nácikkal. 1931 második felében huszonöt politikai sztrájkot tartottak a fasizmus ellen, összesen harmincezer munkás részvételével; ezeket a rákövetkező évben sok további sztrájk követte. A megmozdulások azonban többnyire kis- és középvállalkozásoknál tartott rövid munkabeszüntetések maradtak, és nem voltak elegendők ahhoz, hogy kárt okozzanak az államnak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Eve Rosenhaft, „Beating the Fascists? The German Communists and Political Violence 1929–1933”, libcom.org

 

Kiemelt kép: A Karl Liebknecht-ház, a német Kommunista Párt és az Antifasiszta Akció (Antifaschistische Aktion) történelmi székhelye (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)