1970. október 21.: Tüntetés a nők felszabadításáért Tokióban

Ezen a napon, 1970. október 21-én, Tokióban zajlott le az első tüntetés a nők felszabadításáért Japánban, és ezzel megindult a feminista mozgalom az országban. A nők a fogamzásgátló tabletta legalizálását követelték, és ellenezték az abortusz bármiféle tiltását.

A Japán és az Egyesült Államok közötti biztonsági szerződés ellen indított tömegmozgalom kudarca után a diákaktivista nők végre úgy érezték, nőkként is hangot adhatnak követeléseiknek. Mindaddig hallgattak, nehogy úgy tekintsenek rájuk, mint akik „aláássák” a szerződés elleni küzdelmet.
A szexuális felszabadulás és a szabad szerelem gyors térhódításával fogamzásgátlók hiányában nők milliói kényszerültek abortuszra. A tablettát csak 1999-ben legalizálták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Sonni Efron, „Japan OKs Birth Control Pill After Decades of Delay”, Los Angeles Times, 1999. június 3.;
Masimi Itō, „Women of Japan Unite: Examining the Contemporary State of Feminism”, Japan Times, 2015. október 3.;
Oguma Eiji, „Japan’s 1968: A Collective Reaction to Rapid Economic Growth in an Age of Turmoil”, The Asia-Pacific Journal 13, no. 12/1 (2015. március)

Kiemelt kép: Ülősztrájkoló nők Tokióban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)