1956. október 23.: Forradalom Magyarországon

Ezen a napon, 1956. október 23-án országos felkelés kezdődött Magyarországon, amelynek során ezrek szerveződtek munkástanácsokba és milíciákba, és nem a kapitalizmusba való átmenetet követelték, hanem a munkásosztály által irányított szocializmust.

Peter Fryer, a Brit Kommunista Párt tagja és a Daily Worker című pártújság újságírója ezt írta első híradásában:

A kommunista vezetők egymást érő hibái, az állambiztonsági rendőrség brutalitása, a széles körű bürokrácia és a rossz irányítás, az összevisszaság, az önkényes módszerek és a hazugságok tizenegy év után teljes összeomláshoz vezettek. Nem a fasiszták és a reakciósok által szervezett ellenforradalom volt ez, hanem egy egész nép lázadása, amelyben az egyszerű kommunisták fordultak a szocialista társadalomként beállított – és a szovjet fegyveres erők által támogatott – rendőrdiktatúra ellen.

Habozás nélkül jelentem ki: a felelősség e szörnyű eseményekért azokat terheli, akik tizenegy éven át vezették a Magyar Kommunista Pártot, Gerő Ernőig bezárólag. Ami a népi demokrácia kiemelkedő példája lehetett volna Európában, azt a szocializmus szörnyű karikatúrájává változtatták. Olyan titkosrendőrséget neveltek és képeztek ki, amely megkínzott mindenkit – kommunistákat és nem kommunistákat egyaránt –, aki ki merte nyitni a száját az igazságtalanságok ellen. Ez a titkosrendőrség a rettenetes utolsó napokban az ellen a nép ellen fordította fegyvereit, amelyiknek a védelmezője kellett volna, hogy legyen.

Fryer cikke nem jelent meg, és a felkelést hamarosan eltiporták az orosz tankok. Becslések szerint összesen mintegy 20 000 magyar állampolgár és 3500 szovjet katona halt meg.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Peter Fryer, Hungarian Tragedy (London: New Park Publications, 1986 [1957]), https://libcom.org/library/hungarian-tragedy-peter-fryer;
Andy Anderson, Hungary ’56 (Oakland: AK Press, 2002 [1964]), https://libcom.org/library/hungary-56-andy-anderson, részletek magyarul: https://bit.ly/402n2dc;
„1956: Hungarians Rise Up against Soviet Rule”, BBC Home.

Kiemelt kép: Harcképtelenné tett szovjet tank Budapesten (Rendelkezésünkre bocsátotta a FORTEPAN / Nagy Gyula / Wikimedia Commons CC by SA 3.0)