1975. október 24.: Nők általános sztrájkja Izlandon

Ezen a napon, 1975. október 24-én a nők kilencven százaléka vett részt a férfiakkal való egyenlőségért folytatott általános sztrájkban Izlandon. A dolgozó nők otthon maradtak, a háztartásbeliek pedig megtagadták a főzést, a takarítást és a gyermekfelügyeletet. Ma Izlandon a legalacsonyabb a nemek közötti egyenlőtlenség a világon, bár a nők még mindig csak a férfiak bérének 80 százalékát keresik – vagyis a diszkrimináció és az ellene vívott küzdelem folytatódik.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Iceland: Women Strike”, The New York Times, 1975. október 25.; Kirstie Brewer, „The Day Iceland’s Women Went on Strike”, BBC News, 2015. október 23.

 

 

Kiemelt kép: A sztrájkoló izlandi nők tömege (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)