1977. október 26.: A munkások behajtják kifizetetlen bérüket Kánpurban

Ezen a napon, 1977. október 26-án az indiai Kánpurban működő Swadeshi Cotton Mills nyolcezer munkása körülvette a pamutgyárat, és bezárta a főnököket, mert több hete nem kaptak fizetést. A szakszervezetek nem nyújtottak segítséget, ezért a munkások megverték a szakszervezeti vezetőket. Ezután gázpalackokat és savval töltött palackokat helyeztek el a gyár tetején, és azzal fenyegetőztek, hogy elkezdenek robbantani. Ötvennégy órás ostrom után kifizették a munkások elmaradt bérét.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Dilip Bobb, „Swadeshi Cotton Mills in Kanpur Explodes in an Unprecedented Paroxysm of Violence”, India Today, 2014. október 30.;
„India: Leaflet on 1977 Swadeshi Mill Police Firing in Kanpur”, South Asia Citizens Web, 2007. október 10.;
„The Cycle of Struggle 1973 to 1979 in India”, GurgaonWorkersNews 60 (2013. november), https://libcom.org/history/cycle-struggle-1973-1979-india

Kiemelt kép: A gyár bejárata (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)