2016. október 28.: Muhszin Fikri halála tiltakozáshullámot indít el Marokkóban

Ezen a napon, 2016. október 28-án a marokkói Rif régióban szemetesautó zúzta össze Muhszin Fikri testét, amikor a rendőrség megpróbálta elkobozni a fiatal halárus áruját. Borzalmas halálát több szemtanú is lefilmezte, majd online közzétette, ami régiószerte felháborodást váltott ki.

Két nappal később több ezren vettek részt a temetésén, és tiltakozó felvonulásokat tartottak Casablancában, Marrákesben és Rabatban. A következő hónapokban széles körű és sokrétű társadalmi mozgalom alakult ki. A tiltakozók a Rif-vidéken fennálló állandó szükségállapot megszüntetését követelték, továbbá számos reformot, többek között az oktatás javítását, különösen a nők számára, jobb egészségügyi ellátást, alacsonyabb árakat és földreformot.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Nadir Bouhmouch, „The Rif and the Moroccan State’s Economic Pressure Cooker”, Counterpunch, 2017. július 14.;
„La mort d’un vendeur de poissons dans une opération de police choque le Maroc”, Le Monde, 2016. október 30.

Kiemelt kép: Tiltakozó tömeg Rifben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)