1954. november 1.: Megkezdődik az algériai háború

Ezen a napon, 1954. november 1-jén kezdődött az algériai háború: az algériaiak fellázadtak a francia gyarmati uralom ellen. A francia hadsereg rendkívüli brutalitással reagált: széles körben alkalmazott kínzásokat, és több százezer embert ölt meg, főleg civileket. Később francia félkatonai erők is bekapcsolódtak a konfliktusba: terrortámadásokat hajtottak végre, és algériai civileket gyilkoltak meg. Franciaországban a rendőrség a francia gyarmatosítás ellen tiltakozók közül több tucat embert meggyilkolt – mindenekelőtt francia muszlimokat és francia algériaiakat, valamint több francia kommunistát is. A gyarmati berendezkedés elleni harc azonban folytatódott, és Algéria 1962-ben elnyerte függetlenségét.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Algerian War of Independence from France Begins”, The Guardian, 2015. november 2.;
„The Algerian War of Independence Begins”, South African History Online.

Kiemelt kép: Az algíri csata (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)