1970. november 2.: Letartóztatják Jane Fondát

Ezen a napon, 1970. november 2-án a clevelandi repülőtéren letartóztatták Jane Fonda színésznőt, a vietnámi sorkatonák ellenállásának támogatóját. Fonda a Vietnámi Veteránok a Háború Ellen (Vietnam Veterans Against the War, VVAW) Kanadában tartott rendezvényéről tért vissza, és a hatóságok kábítószer-csempészettel vádolták meg – másnap pedig egy rendőr megrúgásával is. Ekkor készült róla az a híres rendőrségi fénykép, amelyen öklét dacosan felemeli. Mindkét vád koholmány volt – a „kábítószerek” vitaminok voltak –, és később mindkettőt elvetették. Fonda szerint egyértelmű, hogy a hatóság szándéka a lejáratás volt, mivel értékes támogatást nyújtott a sorkatonák háborúellenes mozgalmának.

Fonda nem csak a VVAW pártfogója, hanem a Baszd Meg a Hadsereget (Fuck The Army, FTA) show turnéjának főszervezője és résztvevője is volt. Az FTA az Egyesült Szolgálati Szervezetek (United Service Organizations, USO) katonák szórakoztatására szolgáló műsorainak háborúellenes alternatíváját kínálta.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Jane Fonda Accused of Smuggling”, The New York Times, 1970. november 4.;
Jane Fonda, „Mug Shot”, JaneFonda.com, 2009. március 26.;
„Jane Fonda 11/70”, Smoking Gun, 2001. január 1.;
Mackenzie Wagoner, „Jane Fonda’s 1970 Mugshot Started a Beauty Revolution 47 Years Ago Today”, Vogue, 2017. november 3.;
Nikola Budanovic, „Jane Fonda Said about the Infamous Hanoi Jane Photo: »I Made a Huge Mistake«”, War History Online, 2016. szeptember 6.

Kiemelt kép: Jane Fonda rendőrségi fotója (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)