1979. november 3.: A greensborói mészárlás

Ezen a napon, 1979. november 3-án zajlott le Észak-Karolinában a greensborói mészárlás. Egy Ku-Klux-Klan (KKK) elleni tüntetésen a KKK és az Amerikai Náci Párt (ANP) tagjai öt antirasszistát öltek meg; négyük a Kommunista Munkáspárt (Communist Workers’ Party, CWP) tagja volt. A rendőrség együttműködött a nácikkal: átadták nekik az antirasszista tüntetés útvonalát. A gyilkosokat a csak fehérekből álló esküdtszék felmentette.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: Rebecca Boger, Cat McDowell és David Gwynn, „The Greensboro Massacre”, UNC Greensboro

Kiemelt kép: Igazságot követelő tüntetők felvonulása a november 3-i mészárlás nyomán (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)