1910. november 4.: Francia szőlőtermelők megtagadják az adófizetést

Ezen a napon, 1910. november 4-én, a következő évi champagne-i zavargások előzményeként több francia szőlőtermelő település úgy határozott, hogy nem fizet adót. A szőlőtermelők dühösek voltak a pezsgőkészítőkre, akik Európa más részeiből importált olcsó szőlőt használtak pezsgőjükhöz, és ezzel lenyomták az árakat. Azt követelték, hogy a kormány törvényben írja elő: a champagne nevet viselő pezsgőt elsősorban a Champagne régióban termett szőlőből kell készíteni.

Néhány hónappal később, január 17-én a fortyogó elégedetlenség erőszakba torkollott, amikor Damery település szőlőtermelői elfogtak egy teherautónyi importált szőlőt, és a teljes rakományt a Marne folyóba öntötték. Ezután megrohanták egy „csalónak” tartott pezsgőkészítő raktárait, és vörös zászlót húztak fel a városházára. A tüntetések az „Internacionálé” énekléséből teljes felkeléssé fajultak. A kormány válaszul negyvenezer katonát vezényelt ki a terület elfoglalására, amely kilenc hónapig tartott – emellett azonban a tiltakozók által követelt törvényt is életbe léptette.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
François Bonal, „Revolution in the Vineyards”, Union des Maisons de Champagne;
„La Révolte des vignerons en 1911 à Cumières”, Cumières;
Don & Petie Kladstrup, Champagne: How the World’s Most Glamorous Wine Triumphed Over War and Hard Times (New York: HarperCollins, 2006) 129–51;
„We Buy Fake Champagne and the Vineyards Revolt”, The New York Times, 1911. február 12., 51.

 

 

 

 

Kiemelt kép: Zavargás Champagne-ban (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)