1986. november 6.: Kirobban az Irán–kontra botrány

Ezen a napon, 1986. november 6-án robbant ki az Irán–kontra-botrány: az Egyesült Államok Iránnak adott el fegyvereket, hogy ebből finanszírozza a jobboldali félkatonai erőket Nicaraguában. Ronald Reagan elnök azt mondta: „A spekuláció [hogy az USA fegyvereket adott el Iránnak] alaptalan” – ami természetesen hazugság volt.

Tény, hogy az USA meg akarta dönteni Nicaragua baloldali, sandinista kormányát, és e célból jó ideje fegyvereket és támogatást nyújtott a jobboldali kontra halálosztagoknak. A közvélemény azonban ellenezte ezt a politikát, és a Kongresszus végül kénytelen volt megszavazni a finanszírozás leállítását. Ezért a Reagan-adminisztráció illegálisan folytatta: az izraeli kormányon keresztül fegyvereket adott el Iránnak – amely technikailag ellenséges hatalomnak minősült –, a fegyvereladásokból befolyt összeget pedig a CIA juttatta el a kontráknak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„The Iran-Contra Affairs”, Understanding the Iran-Contra Affair;
Daniel Pipes, „Breaking the Iran/Contra Story”, Daniel Pipes Middle East Forum, 1987. tavasz;
„News Summary: Friday, November 1986”, The New York Times, 1986. november 7.;
„Iran-Contra Affair”, Encyclopaedia Britannica;
Noam Chomsky, „The Contra War in Nicaragua”, libcom.org.

 

Kiemelt kép: Ronald Reagan (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)