1968. november 7.: Véres tüntetés a pakisztáni diktatúra ellen

Ezen a napon, 1968. november 7-én a pakisztáni Ravalpindiben a rendőrség tüzet nyitott a Mohammad Ayub Khan vezette diktatúra elleni diáktüntetés résztvevőire, és három embert megölt. Az elnyomó fellépés visszafelé sült el, mert országszerte rezsimellenes tüntetéseket váltott ki. A munkásosztálybeli emberek megtagadták a busz- és vonatjegyek kifizetését, parasztlázadások kezdődtek, az ipari munkások pedig sztrájkba léptek. A következő év márciusára a kormány összeomlott, és beleegyezett, hogy 1970-ben választásokat tartsanak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:

Aileen Eisenberg, „Pakistani Students, Workers and Peasants Bring Down a Dictator, 1968–1969”, Global Nonviolent Action Database, 2013. február 22.

Kiemelt kép: Tüntetők Ravalpindiben (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)