1965. november 8.: Zöld utat kap az etnikai tisztogatás a Chagos-szigetcsoporton

Ezen a napon, 1965. november 8-án Harold Wilson, az Egyesült Királyság munkáspárti (Labour) miniszterelnöke engedélyezte a Brit Indiai-óceáni Terület létrehozását. Ez volt a Chagos-szigetcsoport etnikai tisztogatásának első lépése. A következő évek során a teljes chagosi lakosságot erőszakkal kitelepítették otthonából, és soha nem térhettek vissza.

A külügyminisztérium egyik tisztviselője a következőket írta Dennis Greenhill diplomatának: „Bizonyos, hogy nagyon keményen kell fellépnünk. A gyakorlat célja, hogy megszerezzünk néhány sziklát, amelyek a mieink maradnak. Nem lesz bennszülött lakosság a sirályokon kívül.” Greenhill így válaszolt: „Sajnos a madarak mellett lesz még pár Tarzan és Péntek is.”

A Greenhillnek küldött diplomáciai sürgöny, Greenhill kézírásos válaszával. (Wikimedia Commons, https://bit.ly/40mM7j3)

A lakosok csak egy-egy bőröndöt vihettek magukkal, mielőtt erőszakkal a Seychelle-szigetekre szállították volna őket. Az összes háziállatot elpusztították. Az etnikai tisztogatás azt a célt szolgálta, hogy a kormány a legnagyobb szigetet évi egy dollárért bérbe adhassa az USA-nak katonai támaszpont működtetésére.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás:

Dr. Paul Monaghan, „Britain’s Shame: The Ethnic Cleansing of the Chagos Islands”, Politics First, 2016. április 23., https://tinyurl.com/y9q3t49g.

Kiemelt kép: Tüntetés a Chagos-szigetek lakóinak kitelepítése ellen (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)