1918. november 9.: A köztársaság kikiáltása Németországban

Ezen a napon, 1918. november 9-én, miközben forradalom söpört végig az országon, és a császár lemondott, a német munkások az első világháború befejezéséért harcoltak. Berlint háborúellenes általános sztrájk bénította meg: lázadó tengerészek, katonák és munkások vonultak az utcára. Németország Szociáldemokrata Pártjának (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) elnökhelyettese, Philipp Scheidemann megtudta, hogy a börtönből frissen szabadult forradalmi szocialista Karl Liebknecht szocialista köztársaság kikiáltását tervezi.

Hogy lépéselőnyben maradjon, Scheidemann a párt elnökével szembefordulva kiállt a Reichstag erkélyére, és maga kiáltotta ki a köztársaságot. Aznap este a nagy berlini gyárak több tucat dolgozója foglalta el a Reichstagot – mivel nem bíztak az SPD vezetőségében –, és bejelentették: másnap választásokat tartanak a gyári és hadseregbeli tanácsokban, hogy forradalmi kormány alakulhasson.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Long Live the Republic – November 9, 1918”, DW, 2009. november 16.;
Gilles Dauvé és Denis Authier, The Communist Left in Germany 1918–1921, 12. fejezet;
Ralf Hoffrogge, Working-Class Politics in the German Revolution: Richard Müller, the Revolutionary Shop Stewards and the Origins of the Council Movement (Leiden, NL: Brill, 2014), 61–79.

Kiemelt kép: Scheidemann kikiáltja a köztársaságot (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)