1995. november 10.: Kivégzik az ogoni kilenceket

Ezen a napon, 1995. november 10-én Ken Saro-Wiwa ogoni őslakos írót, aktivistát és környezetvédőt és nyolc társát – „az ogoni kilenceket” – felakasztotta a nigériai állam. Saro-Wiwa kiállt az ogoni jogokért, és segített megszervezni az erőszakmentes ellenállást a Royal Dutch Shell olajvállalat környezetpusztítása ellen, amely tönkretette az őslakosok földjeit. Sok tanú, aki Saro-Wiwa ellen vallott, utólag visszavonta vallomását, és beismerte, hogy a kormány vagy a Shell lefizette őket, hogy hazudjanak.

A kilenc aktivista közül elsőként Saro-Wiwát gyilkolták meg – ötödik próbálkozásra. A másik nyolc áldozat Baribor Bera, Saturday Dobee, Nordu Eawo, Daniel Gbooko, Paul Levera, Felix Nuate, Barinem Kiobel és John Kpuine volt. Saro-Wiwa utolsó szavai ezek voltak. „Uram, vedd magadhoz a lelkemet, de a harc folytatódik.”

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Ken Saro Wiwa”, Encyclopaedia Britannica, https://www.britannica.com/biography/Ken-Saro-Wiwa;
Jon Entine, „Seeds of NGO Activism: Shell Capitulates in Saro-Wiwa Case”, NGO Watch, 2009. június 18., https://bit.ly/2z4UEPq;
Frank Aigbogun, „It Took Five Tries to Hang Saro Wiwa”, Independent, 1995. november 13., https://bit.ly/2Wmcp4J;
Salil Tripathi, „Praise the Lord and Buy Insurance”, Index on Censorship 34, no. 4 (2005. november): 188–192.

Kiemelt kép: Ken Saro.Wiwa (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)