1974. november 13.: Rejtélyes balesetben meghal Karen Silkwood plutóniumüzemi munkás

Ezen a napon, 1974. november 13-án rejtélyes autóbalesetben életét vesztette Karen Silkwood plutóniumüzemi munkás, az Olajipari, Vegyipari és Atomipari Dolgozók Szakszervezetének (Oil, Chemical and Atomic Workers Union, OCAW) aktivistája. Silkwood a The New York Times riporterével megbeszélt találkozóra tartott, és számos bizonyítékot vitt magával a munkahelyi egészségi és biztonsági előírások megszegéséről.

A bizonyítékok soha nem kerültek elő, és bár Silkwood frontális ütközésben vesztette életét, autójának fara is megsérült, és festéknyomok voltak rajta; ebből támogatói arra következtettek, hogy hátulról belementek, és letolták az útról. Holtteste is és lakása is erősen szennyezett volt plutóniummal; a plutóniumüzem szerint ezt ő maga rendezte meg, hogy befeketítse a vállalatot. Halála után családja beperelte a vállalatot, és közel 1,4 millió dollár kártérítést kapott.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Jennifer Latson, „The Nuclear-Safety Activist Whose Mysterious Death Inspired a Movie”, Time, 2014. november 13., http://time.com/3574931/karen-silkwood;
Richard L Rashke, The Killing of Karen Silkwood: The Story Behind the Kerr-McGee Plutonium Case (Ithaca, NY: Cornell University Press, 2000).

Kiemelt kép: Karen Silkwood (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)