1973. november 14.: Az athéni egyetemisták sztrájkba lépnek a diktatúra ellen

Ezen a napon, 1973. november 14-én az athéni Műszaki Egyetem diákjai sztrájkba léptek, hogy így tiltakozzanak a katonai diktatúra ellen. Elbarikádozták magukat az egyetem épületében, rádióállomást létesítettek, és elkezdtek sugározni a városba: felszólították a lakosságot, hogy csatlakozzanak a harcukhoz.

November 17-én a kora hajnali órákban a hadsereg tankja áttörte az egyetem kapuját, hogy kiürítse az egyetemet. Emiatt még szélesebb körű felkelés robbant ki.

Az elnyomás során megöltek száma mindmáig vitatott Görögországban, de legalább huszonnégyen veszítették életüket, és több százan megsebesültek.

November 17-e mindmáig a görög oktatási rendszer ünnepnapja, amelyet a demokrácia 1974-es helyreállításának mérföldköveként tartanak számon.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:

„November 17, 1973, Uprising of the Polytechnic”, Greek City Times, 2018. november 17.;
„Οι 24 νεκροί του Πολυτεχνείου: Τα σημεία που έχασαν την ζωή τους σε χάρτη”, News 24 7;
„1973: Army Deposes Hated Greek President”, BBC Home.

 

Kiemelt kép: Tiltakozók az athéni Műszaki Egyetem előtt (CC, https://athens.indymedia.org/post/602164/#)