2011. november 15.: Fogyatékkal élők tiltakozása Bolíviában

Ezen a napon, 2011. november 15-én a bolíviai Trinidadban fogyatékkal élő bolíviaiak egy csoportja a fővárosba, La Pazba indult, hogy a fogyatékkal élők támogatásának növelésére és a fogyatékossággal kapcsolatos társadalmi megbélyegzés leküzdésére ösztönözze a kormányt. A menetelők száma hamarosan kétszázra nőtt, sok gyerek is csatlakozott, La Pazban pedig ezer támogató gyűlt össze. Amikor a menet 2012 februárjában bevonult La Pazba, rohamrendőrök támadtak a résztvevőkre. Az események zavarba hozták Evo Morales elnököt, aki ezután a felvonulók több követelését teljesítette.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:  Nick Palazzolo, „Disabled Bolivians March to La Paz, 2011–2012”, Global Nonviolent Action Database, 2013. április 10.

Kiemelt kép: Kerekesszékes tiltakozó a rohamrendőrök sorfala előtt (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)