1983. november 17.: Megalakul a Zapatista Nemzeti Felszabadítási Hadsereg

Ezen a napon, 1983. november 17-én a mexikói Chiapas tartományban hatan megalapították a Zapatista Nemzeti Felszabadítási Hadsereget (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN). Az alapítók közül néhányan a városias északról, mások a Chiapas hegyvidékének őslakos közösségeiből érkeztek. Tizenegy évvel később mintegy háromezer, túlnyomórészt őslakos fegyveres EZLN-tag felkelést indított. Jelentős földterületeket vettek birtokba a régióban, foglyokat szabadítottak ki, valamint lerombolták a rendőrség és a hadsereg laktanyáit. A mexikói hadsereg ellentámadása során a gerillák elvesztették az ellenőrzést számos város felett, és a lacandoni dzsungelbe vonultak vissza.

Ezt követően a zapatisták több önálló kormányzattal rendelkező, autonóm közösséget hoztak létre, amelyek összlakossága meghaladja a háromszázezer főt. A személyes tulajdon kivételével eltörölték a magántulajdont, a földek kollektív tulajdonba kerültek, továbbá kollektív tulajdonban lévő és kollektíven működtetett munkahelyeket hoztak létre. Radikális, demokratikus iskolákat indítottak, ahol a tanulókat nem osztályozzák, valamint egyetemes egészségügyi ellátást vezettek be; ennek nyomán erőteljesen javult a közegészségügy színvonala, és csökkent a csecsemőhalandóság. A közösségek határozottan elkötelezettek az őslakosok, a nők és az LMBT+ emberek jogai mellett.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„EZLN: 35 Anniversary of Its Foundation in a Chiapas Rainforest”, telesurtv.net, 2018. november 17., https://‌bit.ly/‌2WgVv7r;
„A Commune in Chiapas? Mexico and the Zapatista Rebellion, 1994–2000”, Aufheben 9 (2000. ősz), https://‌libcom.org/‌library/‌commune-chiapas-zapatista-mexico;
„Zapatistas on Gay Rights: »Let Those Who Persecute Be Ashamed!«”, Green Left 368, 1999. július 21., https://‌www.greenleft.org.au/‌content/‌zapatistas-gay-rights-let-those-who-persecute-be-ashamed.

Kiemelt kép: Zapatista nők (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)