1965. november 18.: Először hangzik el a „szexizmus” szó

Ezen a napon, 1965. november 18-án alkotta valószínűleg meg a „szexizmus” kifejezést Pauline M. Leet a Franklin and Marshall College egyik diákfórumán. Leet „A nők és az egyetemi hallgatók” (Women and the Undergraduate) című felszólalásában jelenik meg a „szexizmus” szó, ahol Leet a rasszizmussal párhuzamba állítva a következőképpen definiálja:

Amikor valaki azzal érvel… hogy mivel kevesebb nő ír jó verseket, ez indokolja a nők teljes kizárását, akkor a rasszistákéhoz hasonló álláspontot tesz magáévá – és ebben az esetben „szexistának” nevezhetném… A rasszista is és a szexista is úgy tesz, mintha mindaz, ami megtörtént, nem történt volna meg, és mindketten olyan tényezőkre hivatkozva hoznak döntéseket és vonnak le következtetéseket valakinek az értékéről, amelyek mindkét esetben irrelevánsak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Feminism Friday: The Origins of the Word »Sexism«” (blog), Finally, a Feminism 101 Blog, 2007. október 19., https://‌bit.ly/‌2KOtbEb;
F. Shapiro, „Historical Notes on the Vocabulary of the Women’s Movement”, American Speech 60, no. 1 (1985. tavasz): 3–16.

Kiemelt kép: Szexista erőszak ellen tiltakozó nők és férfiak Indiában (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)