1941. november 25.: A Gestapo schlurfokat tartóztat le

Ezen a napon, 1941. november 25-én a Gestapo letartóztatott három fiatal osztrák fiút, a Schlurf mozgalom tagjait, egy Hitlerjugend-üzenőfal tönkretételéért. A schlurfok munkásosztálybeli osztrák fiatalok voltak, akik elutasították a nácizmust, a militarizmust, a rasszizmust és a munkaerkölcsöt. Hosszúra növesztették a hajukat, és jazz- és szvingzenét hallgattak. A fiúk elegáns, kétsoros öltönyt hordtak, a lányok – a „schlurf-cicák” – pedig térdig érő, színes ruhákat. A nácik a „schlurf-fenyegetés” ellen kampányoltak, és sok schlurf harcolt a Hitlerjugend ellen az utcákon.

A szövetségesek győzelme után az új „demokratikus” hatóságok is „schlurfoknak” nevezték a munkafegyelmet és a tekintélyt elutasító fiatal munkásokat.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Alexander Mejstrik, „Urban Youth, National-Socialist Education and Specialised Fun: The Making of the Vienna Schlurfs 1941–44”, in Axel Schildt és Detlef Siegfried, szerk., European Cities, Youth and the Public Sphere in the Twentieth Century (London: Routledge, 2016);
Anarchist Federation, „The Schlurfs – Youth against Nazism”, 2008. tél, libcom.org;
„E4: Anti-Nazi Youth Movements in World War II” (podcast), Working Class History, 2018. április 4.