1938. november 26.: Focimeccs a menekült baszk gyerekek megsegítésére

Ezen a napon, 1938. november 26-án a spanyol polgárháború elől elmenekült baszk fiúkból álló focicsapat barátságos mérkőzést játszott a walesi Pontypriddben. Wales sok olyan munkásosztálybeli gyereket fogadott be, akik a munkások-parasztok és Francisco Franco tábornok nacionalista erői közötti konfliktus elől menekültek. A mérkőzésre belépőjegyeket árultak, és a befolyt pénzt a gyerekek támogatására fordították.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Forrás: „Association Football Match”, jegy, Aid for Spain Committee—Pontypridd, 1938; Richard Burton Archives tweetje, 2018. június 15.

Kiemelt kép: A mérkőzésre szóló jegy (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)