1985. november 28.: A Shell belső dokumentuma a globális felmelegedésről

Ezen a napon, 1985. november 28-án a Shell Oil Company egyik belső dokumentuma a következőket írta:

Az elmúlt 100 évben globális felmelegedés következett be; a 0,5 fokos hőmérséklet-emelkedés a CO2 [szén-dioxid] felgyűlésének a következménye, és a következő 40 év során további 1–2 fokkal emelkedik majd a hőmérséklet… Ez az emelkedés az elmúlt ezer év folyamán bekövetkezett összes változásnál nagyobb… A globális átlagos tengerszint az elmúlt 100 évben úgy 15 cm-rel emelkedett meg… 2050-re a globális átlagos tengerszint emelkedése a 20–120 cm tartományba tehető.

Ez a dokumentum része volt a vállalat által 1988-ban az üvegházhatásról készített átfogó, bizalmas belső jelentésnek, amely kétséget kizáróan bizonyítja, hogy legkésőbb 1981-től a Shellnek tudomása volt a klímaváltozásról, arról, hogy azt az emberi tevékenység idézi elő, hogy annak elsődleges kiváltó oka a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, és hogy hatásai katasztrofálisak lesznek. Mindennek ellenére a vállalat évtizedeken át eltitkolta kutatásai eredményeit, a klímaváltozást tagadó nyilvános áltudományos tanulmányokat szponzorált, és harcolt minden olyan kormányzati próbálkozás ellen, amely a CO2-kibocsátást csökkentette volna.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:

„1988 Shell Confidential Report: »The Greenhouse Effect«” ClimateFiles;
Benjamin Franta, „Shell and Exxon’s Secret 1980s Climate Change Warnings”, The Guardian, 2018. szeptember 19.

Kiemelt kép: A Shell 1988-as bizalmas belső jelentése (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)