1961. november 30.: Kennedy elnök engedélyezi a Mongúz hadművelet

Ezen a napon, 1961. november 30-án John F. Kennedy elnök engedélyezte a CIA Kubai projekt vagy Mongúz hadművelet néven ismertté vált titkos műveletét, amelynek célja a Kubai Kommunista Párt Fidel Castro vezette kormányának megdöntése volt. A CIA több terrorista támadást szervezett Kubában, egyebek között vasútvonalak, olaj- és élelmiszerraktárak, egy erőmű, egy fűrészüzem és más célpontok ellen. Bár a Mongúz hadművelet hivatalosan 1962 végén véget ért, az amerikai kormányzat mindmáig folytatja a kubai gazdaság elleni szabotázsát.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Jacinto Valdés-Dapena Vivanco, Operation Mongoose: Prelude of a Direct Invasion on Cuba (Barcelona: Ruth, 2016);
Nora Gamez Torres, „The CIA Offered Big Bucks to Kill Cuban Communists. For Fidel Himself? Just Two Cents”, Miami Herald, 2017. október 27., https://www.miamiherald.com/news/nation-world/world/americas/cuba/article181288881.html;
Jane Franklin, Cuba and the U.S. Empire: A Chronological History (New York: NYU Press, 2016), 45.

Kiemelt kép: Fidel Castro és John F. Kennedy (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)