1955. december 1.: Letartóztatják Rosa Parksot

Ezen a napon, 1955. december 1-jén az Alabama állambeli Montgomeryben letartóztatták Rosa Parks fekete polgárjogi aktivistát, amiért nem volt hajlandó átadni ülőhelyét a busz „színes bőrű” részében egy fehér utasnak, miután a fehér utasok számára fenntartott ülőhelyek megteltek.

A népszerű mítosz úgy tartja, hogy Parks csupán elfáradt a munkanap végére, és nem volt hajlandó felállni. A valóság azonban az, hogy Parks aktivista volt, aki elkötelezetten harcolt a szegregáció ellen, képzésen sajátította el a közvetlen cselekvés használatát, és adománygyűjtő munkát végzett, hogy támogassa azokat a fekete nőket, akiket letartóztattak, miután nem adták át ülőhelyüket fehér embereknek. Parks később kijelentette: „Az egyetlen dolog, amibe belefáradtam, az az engedelmeskedés volt.”

Az antirasszista szervezetek úgy döntöttek,  hogy beleállnak az ügyébe, és széles körű buszbojkottot szerveznek városszerte – ami a polgárjogi mozgalom kulcsfontosságú harcának bizonyult.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Rosa Parks”, Encyclopaedia Britannica;
Bahati Kuumba, „»You’ve Struck a Rock«, Gender and Transformation in the US and South Africa”, Gender & Society 16, no. 4 (2002. augusztus), 2020, 504–23, https://‌files.libcom.org/‌files/‌You%27ve%20Struck%20a%20Rock.pdf;
Dara Lind, „This 50-Year-Old Article Shows How the Myth of Rosa Parks Was Made”, Vox, 2016. december 1.

Kiemelt kép: Ujjlenyomatot vesznek Rosa Parkstól a buszbojkott alatti újabb letartóztatásakor 1956 februárjában (Wikimedia Commons)