1984. december 2.: Vegyipari katasztrófa Bhopálban

Ezen a napon, 1984. december 2-án következett be a világ legsúlyosabb ipari katasztrófája az indiai Bhopálban. A Union Carbide omladozó vegyi üzemében nem alkalmaztak egészségügyi és biztonsági intézkedéseket. Az üzemből kiszivárgó mérgező gázokat ötmillió ember lélegezte be, akik közülük több tízezren meghaltak, megvakultak vagy fogyatékossá váltak.

A katasztrófáért felelős ügyvezető igazgató, Warren Anderson büntetlenül megúszta, és a vállalat által az indiai kormány részére kifizetett 470 millió dolláros kártérítésnek csak töredéke jutott el az áldozatokhoz és családjaikhoz: átlagosan fejenként 500 dollár.

Azok, akik érintkezésbe kerültek a mérgező gázokkal, korán halnak mind a mai napig, és gyermekeik körében aránytalanul magas a születési rendellenességek, a rák és a krónikus betegségek előfordulása.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Luke David, „Night of the Gas: Bhopal India”, New Internationalist (2002. december), https://‌libcom.org/‌library/‌night-gas-bhopal-india;
Alan Taylor, „Bhopal: The World’s Worst Industrial Disaster, 30 Years Later”, The Atlantic, 2014. december 2.

Kiemelt kép: A katasztrófa helyszíne madártávlatból (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)