1944. december 3.: Tüzet nyitnak a náciellenes tüntetőkre Athénban

Ezen a napon, 1944. december 3-án a britek által kiképzett és felszerelt görög rendőrség a náci kollaboránsokkal együtt tüzet nyitott egy náciellenes tüntetésre Athénban, és huszonnyolc embert megölt – miközben az egyesült államokbeli és brit katonák csak nézték, mi történik. Korábban a brit erők megpróbálták feloszlatni a tömeget, és fényjelző lőszert lőttek a tüntetők feje fölé, hasztalanul.

A gyilkos fellépés az előző három évben a britek szövetségeseként harcoló náciellenes partizánok meggyengítésére szolgált, mivel Winston Churchill miniszterelnök úgy érezte, a partizánok túlságosan a kommunisták befolyása alá kerültek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Ed Vulliamy és Helena Smith, „Athens 1944: Britain’s Dirty Secret”, The Guardian, 2014. november 30.;
Stephen Pritchard, „The Readers’ Editor on … Athens, 1944”, The Observer, 2015. március 28.

Kiemelt kép: Az athéni mészárlás (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)