1956. december 4.: Harmincezer nő tüntetése Budapesten

Ezen a napon, 1956. december 4-én harmincezer nő tüntetett Budapesten a munkásosztály széles körű felkelése során, amely a munkások tényleges ellenőrzése alatt álló, szocialista társadalmat követelt. A tüntetésen azokról emlékeztek meg, akiket pontosan egy hónappal korábban öltek meg, a Vörös Hadsereg Budapest ellen indított második támadása során, amely gyakorlatilag leverte a felkelést. A tüntetésen részt vevő egyik nőt orosz katonák lőtték meg, egy másikat pedig tüntetőtársai mentették meg a letartóztatástól. A felvonuláshoz csatlakozni próbáló férfiakat a tüntető nők elzavarták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Andy Anderson, Hungary 56, (London: Solidarity, 1964), 21. fejezet, https://‌libcom.org/‌library/‌Hungary5621;
„Hungarian Women Defy Russian Tanks to March on Budapest”, The Guardian, 2015. december  5.

Kiemelt kép: Asszonyok tüntetése Budapesten, 1956 (Nagy Gyula, Fortepan, CC BY-SA 3.0)